Tarieven zee- en luchtvracht 2e kwartaal 2024

Terug naar overzicht

Waar in het begin van het jaar nog sprake was van een abrupte verhoging van tarieven, kan recentelijk voorzichtig een stabilisatie van de markt worden waargenomen. Ten gevolge van de spanningen rond de Rode Zee worden vaarroutes nog altijd omgeleid en zijn toeslagen binnen alle modaliteiten geïmplementeerd. Op korte termijn wordt geen de-escalatie omtrent de situatie in het Midden Oosten verwacht. Het behouden, dan wel verlagen van de tarieven, is derhalve een lichtpunt dat geen garantie biedt op lange termijn.

Hieronder geven wij u een opsomming van de belangrijkste wijzigingen.

Zeevracht

  • Import Azië

De tarieven voor de import van volle containers uit China en Zuid Oost Azië naar Europa zijn de laatste weken weer substantieel gedaald. Zoals u inmiddels van ons gewend bent vangen wij de tarief-schommelingen op met onze variabele PSS-toeslag.

  • Noord-Amerika export & import FCL/LCL

Op de Noord Atlantische vaarroutes zien we momenteel overeenkomende tarieven voor Q2, 2024. Ook voor de routes naar en van Chicago hebben rederijen de tarieven verlengd. In zowel import als export FCL/LCL zien wij geen noemenswaardige wijzigingen.

  • Overige vaargebieden

Voor de overige vaargebieden waarop wij actief zijn zoals o.a. het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Australië zullen wij met onze zeevracht tarieven de markt blijven volgen.

Luchtvracht

Voor zowel de import- als exporttarieven voor zendingen uit en vanuit Noord-Amerika zien we de afgelopen weken geen grote veranderingen. Luchtvrachttarieven zijn in vrijwel alle gevallen ongewijzigd gebleven of zelfs licht gedaald. Uit Azië ontvangen wij echter tegenovergestelde signalen. De huidige situatie typeert zich als een vraagmarkt wat resulteert in toenemende importtarieven vanuit Azië. Beperkte cargoruimte stuwt de prijs omhoog en sterke fluctuaties zijn op wekelijkse basis waar te nemen.

Wegvervoer

Huidige olieprijzen hebben effect op de tarieven voor wegvervoeractiviteiten op wereldwijde schaal. Zoals u van ons gewend bent updaten wij maandelijks onze FSC (Fuel Surcharge) dat het percentage uitdrukt van de huidige brandstofprijzen.

Toeslagen

De ondertussen bekende toeslagen voor brandstof (BAF, LSSC, FSC), valutarisico’s (CAF) en security (SSC, ISPS) zullen wij zoals altijd volgens uitgave aan u doorbelasten.

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl