Update betreft Rode Zee-vaarroute en alternatieve routes januari 2024

Terug naar overzicht
Update betreft Rode Zee-vaarroute en alternatieve routes januari 2024

Sinds een aantal weken hebben we te maken met aanvallen op zeeschepen in de Rode Zee. Hierdoor is het vaarschema vanuit Azië naar Europa opnieuw ernstig verstoord geraakt. O.a. container schepen die uit China komen kunnen niet meer via de Rode Zee naar het Suez kanaal varen, de kortste route naar Europa. De meeste grote rederijen varen nu om via Afrika, hetgeen een langere vaartijd van ca. 2 weken betekend. Behalve de langere looptijd is er ook meer brandstof en proviand nodig om de schepen deze langere route te kunnen laten afleggen.

Als gevolg hiervan zie je ook verstoringen optreden in zowel de vertrek als ook de aankomst havens. Er zijn rederijen die het vertrek in Azië proberen uit te stellen in de hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden. Door de langere vaartijd raken alle schema’s voor laden en lossen door elkaar en dit levert weer congestie op.

Momenteel zien wij gemiddeld een langere looptijd vanuit Shanghai naar Rotterdam van 15 tot 20 dagen en dit is exclusief mogelijke vertragingen bij aankomst door congestie in Rotterdam.

Echte alternatieven zijn er niet of nauwelijks. Mogelijke Sea-Air oplossingen via het Midden Oosten worden maar zeer kleinschalig gebruikt en bieden eigenlijk geen werkbare oplossing. Treinen die vanuit China naar Europa rijden gaan meestal via Rusland, wat ook weer onzekerheden oplevert. Kortom de meeste verladers zullen rekening moeten houden met een fors langere looptijd voor hun importen uit Azië.

Ook tarief technisch heeft dit grote gevolgen, we zien nu in week 2 de tarieven vanuit Shanghai naar Rotterdam al boven de USD 5.000,00 per 40ft container en de voorspellingen zijn dat dit nog verder zal stijgen. Zelfs voor de export naar Noord Amerika hebben rederijen een forse toeslag geïntroduceerd als gevolg van deze malaise.

Verder zien we ook dat op dit moment de luchtvracht tarieven vanuit Azië naar Europa substantieel omhoog gaan.

Hoe lang dit allemaal gaat duren en welke gevolgen dit voor de tarieven zal hebben is moeilijk te zeggen, wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl